FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Dune HD Ultra Vision 4K – júliusban frissül a csúcsmodell is
2021. június 25.

A Dune HD angol nyelvű gyártói oldalára az elmúlt hetekben szép csendben felkerült az Ultra Vision 4K adatlapja. Az ott található infókon szaladunk most át, illetve cikkünk végén eláruljuk, hogy milyen hazai ára várható az új csúcsmodellnek.

Az Ultra külseje már a korábbi modell esetén is bátran volt letisztultnak nevezhető. Mostantól még egyszerűbb, de főleg – ha lehet ilyet mondani – még „high-endesebb” a megjelenése. A high-end rajongók megszokták, hogy a minőségi alkatrészeknek, összetett áramköröknek bizony komoly helyigénye van, de esetenként lehet valamennyi marketing megfontolás is abban, hogy ezek a drága eszközök alapvetően méretesek is (a pénzemért láthatóan kapjak már valamit). Az Ultra Vision 4K maradt szabványos Hi-Fi (vagy high-end) szélességű – azaz 43 cm-es –, de magassága 72-ről 100 mm-re nőtt, miközben 40 mm-rel mélyebb is lett:

Az előlapon maradt a két USB (2.0) és az aranyozott fejhallgató-csatlakozó, utóbbinak természetesen most is egy ESS DAC a forrása, nevezetesen ugyanaz a Sabre ES90378Pro, mint az Ultra 4K-ban is volt. Bár a Max Vision 4K is dedikált DAC-ot tartalmaz már, ott a 2-csatornás Sabre ES90378Q2M felelős a high-end analóg sztereó hangzásért. Az Ultrákban található „Pro” jelzésű ESS DAC viszont 8 csatornás, és habár itt is csak a sztereó fájlokhoz használható (tehát pl. a 7.1-es videós hangsávok dekódolására nem képes, analóg 7.1-es kimenet nincs is a készüléken), mindkét sztereó csatornát 4–4 saját csatornájára ráengedve a végeredmény kevesebb hibát fog tartalmazni, mivel 1 helyett 4 digitál-analóg konverzió átlagolásából születik meg a végeredmény.

A fentiek alapján az új Ultra sztereó analóg kimenete várhatóan azonos minőségű lesz a korábbi modell analóg kimenetével, és jobb minőségű lesz, mint az egyel kisebb kategóriájú Max Vision 4K kimenete. Erre már csak azért is mernénk nagyobb tétben fogadni, mivel az Ultrák esetében a toroid mágneses duál tápegység és egyéb belső komponens is komolyabb, mint a kisebb Max-oknál használtak, a hangminőséghez pedig ezek a komponensek is jelentősen beleszólnak.

Míg a korábbi Ultra 4K-nál a lehajtható teljes előlap mögött bal oldalt volt a HDD-rack, jobb oldalt a VFD kijelző, az Ultra Vision 4K sokat változott. Itt a jobb oldalt külön lehajtható fedlap alá került a HDD-fiók, bal oldalt pedig egy hatalmas, immár OLED kijelző kapott helyett (1 színű, halvány kékes, a korábbi VFD-kijelzőkre emlékeztetve). Ez már gyakorlatilag tetszőleges grafika megjelenítésére is képes, de arra bizonyosan jó, hogy tévé nélkül is böngészhessünk a háttértárakon a segítségével pl. zenehallgatáskor – igaz, a Dune Control mobilapp még kiválóbb eszköz erre a célra.

Az új Ultra hátlapján még több változást fedezhetünk fel, mint az előlapján:

Ami talán elsőre is szembetűnő, az az, hogy nem egy SATA csatlakozó kínálkozik egy második HDD vagy SSD használatához, hanem egy nyitható második lemezfiók, pont úgy, ahogy a Max Vision 4K esetében is. Eltűnt az XLR-csatlakozós AES digitális bement, amit vélhetően igen kevesen tudtak kihasználni. Megmaradt azonban az optikai és a koax bement, így továbbra is használható az Ultra Vision 4K csak külső DAC-ként. Eltűnt az RS232-csatlakozó, a triggerportok és a 4 infraadó-kimenet is, vélhetően azért, mert hálózaton keresztül (Wi-Fi, ethernet) szinte már minden otthonautomatizációs rendszer képes készülékeket vezérelni. Újdonság viszont a külső Bluetooth antenna, ami egy komoly fém készülékház esetén igen hasznos megoldás, hiszen a BT AirMouse távvezérlő az új Ultránál is alaptartozék, és mit ér ugye az, hogy – ellentétben az infrával – nem kell céloznunk és biztosítani a távvezérlő és a lejátszó közötti akadálymentes rálátást, ha a Bluetooth jel nem jut be megbízhatóan a készülék belsejébe? Említést érdemel még, hogy az USB3.1 Type-A csatlakozó is 3.1-es már, bár ennek talán csak SSD használatakor és fájlok másolásánál lehet némi jelentősége.

Az akár két belső HDD használatának lehetősége megköveteli már az aktív hűtést, amit egy Noctua gyártmányú 120 mm-es, high-end, különlegesen halk ventilátorral valósítottak meg. Mivel belső képeket még mi sem kaptunk a leendő Ultra Vision 4K-ról, így csak az adatlapról derülnek ki olyan változások, mint a korábbi 2 GB-nyi RAM 4 GB-ra növelése, illetve a 16 GB-os flash 32 GB-ra bővítése. Ezekből médialejátszás során nem igen, de különböző Android alkalmazások telepítésekor és – akár párhuzamosan történő – futtatásakor már profitálhatunk. Mint az mostanában már nem különleges, az Android 7 helyett már 9-es rendszert használ megjelenésekor az új Ultra modell is. Maradt alaptartozék a világító gombos infra távvezérlő, és a fentebb már említett BT AirMouse Bluetooth távvezérlő is.

Médialejátszás, formátumkompatibilitás terén pontosan ugyanazt várhatjuk el a jelenlegi Dune HD modellpaletta minden RTD1619DR médiaprocesszorra épülő modelljétől (tehát a SmartBox 4K Plus kivételével valamennyitől), de az Ultra Vision 4K válogatott, minőségei elektronikai komponensei láthatóan jobb képet és hallhatóan jobb hangot kell, hogy biztosítsanak. Hogy ez valóban így lesz, azzal kapcsolatban ne legyenek kétségeink, hiszen a korábbi Ultra 4K már bizonyított a high-end kategóriában is. Jelenleg pedig nem igen van még egy ilyen minőségű médialejátszó a piacon, illetve egyáltalán a high-end kategóriába illő, ennyire kiforrott médialejátszó nem kapható más gyártótól.

Maradt a cikk végére az ígért hazai ár, ami az előd modell kb. 565 ezres árának fényében (vagy árnyékában?) kifejezetten kellemes meglepetés lesz. Ha nem romlik tovább a forint, akkor várhatóan bruttó 559 000 Ft környékén lesz az ajánlott magyarországi kiskereskedelmi ára! Tehát a legnagyobb modell úgy újult meg, hogy – ellentétben a többi Dune HD készülékkel – nem drágábbá, hanem még kicsit olcsóbbá tudott válni. Kíváncsian várjuk, már nem sokat kell aludni addig...

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .