FőoldalTermékekDíjak, elismerésekTesztek
 
VideókTerméktámogatásFórumForgalmazók

Távvezérlés.hu

 
Dune HD » Hírek

Hírek

Készül a teljesen megújuló kezelőfelület és jukebox
2021. szeptember 2.

Az idei évben a Dune HD szoftverfejlesztésében elsődleges prioritást kapott a filmes jukebox, de úgy tűnik, ezzel a lendülettel a teljes kezelőfelület is megváltozik; még jobban elrejtve, hogy gyakorlatilag egy androidos asztali számítógépünk van. Ha a már most is kipróbálható – a Netflixre igen erősen emlékeztető – kezelőfelület marad, akkor minden a filmlejátszásról fog szólni, mondhatjuk, hogy a jukebox lesz az elsődleges felhasználói interfésze a Dune HD lejátszóinak.

Az új felület jelenleg még csak egy tesztelhető koncepció, a felhasználói vélemények alapján sokat változhat, illetve nincs kidolgozva minden részlet, és hibákat is bizonyosan tartalmaz. Arra azonban megfelelő, hogy véleményezzük, mi tetszik és mi nem az új felületen. A kb. egy évtizede megszokott balra-jobbra scrollozható főképernyő ugyanis megszűnik, elemei csak szöveges menüpontok a képernyő tetején jelenleg. A kép nagy részét a korábban a Filmkatalógus nevű alkalmazás foglalja el. Aki ezt használta, az tudja, hogy egy egy jukebox felület, ahol azonban nem csak a saját filmjeink jelennek meg, hanem kb. minden, ami a nemzetközi filmadatbázisokban elérhető, olyasmi szolgáltatást kínált, mintha mondjuk az IMDB.com oldalt nézegetnénk. Lejátszani természetesen csak a nekünk meglévő filmeket tudtuk, de arra kiváló volt, hogy egy-egy színész vagy épp rendező többi munkáját is megismerjük, a nekünk tetsző filmekhez hasonlókat keressünk, megtudjuk, a közönség hogyan értékelt egy-egy filmet, stb.

Bootolás után tehát az alábbi videón látható kezdőképernyőre érkezünk (FILMKATALÓGUS – bár az ékezetes karakterek hibásan még kis betűvel vannak írva). A katalógus felett választhatunk, minek a kínálatát szeretnénk látni: a összes film amiről van adat a Dune HD adatbázisában (földgomb ikon), a saját gyűjteményünk (HDD ikon), Netflix, Amazon Prime Video, YouTube és YouTube Prémium online tartalmak. Kiválasztva az adott forrást, bal oldalt a műfajok, jobbra a filmek láthatóak, műfajonként egy-egy sorban. Aki használ Netflixet (akár a Dune HD lejátszóján), annak ismerős lesz a filmek közötti böngészés és az egyes filmeket részletesen bemutató oldal megjelenése is, beleértve a beágyazott YouTube előzeteseket (ha elérhetőek):

A filmek részletes leírását, színészeket, készítőket tartalmazó oldalak változatlanok, jelenleg úgy néznek ki, ahogy a My Collection jukeboxban megismertük az elmúlt években (a szereplők, készítők nevei mind linkek, és az adott személy saját adataihoz, biográfiájához visz minket):

Ha a Netflix vagy pl. a Prime Video kínálatából szeretnénk elindítani egy nekünk tesző filmet, de nincs telepítve a készülékünkön a szolgáltatás alkalmazása, akkor – természetesen – ez történik:

Amikor a saját háttértárunkon és pl. a Netflixen is megtalálható filmet választunk ki, lehetőségünk lesz eldönteni, melyik forrásból induljon a lejátszás:

A Filmkatalógus után a második fő menü elem a kezdőképernyőn a TV-sorozatok. Itt ugye több epizódról van szó az adott sorozat kapcsán, azokat pedig évadok alapján csoportosíthatjuk. Jelenleg így néz ki a sorozatok kezelése, megjelenítése, függetlenül a forrástól:

Említést érdemel még, hogy mivel a főmenü jukeboxos oldalán egy-egy műfajt kiválasztva csak egy sornyi film jelenik meg a műfajon belül, a sor végén tovább tudunk lépni, megjelenítve az adott műfajba tartozó valamennyi filmet. Az ekkor kapott felületen ugyanazokat a nézeteket lehet alkalmazni (a távvezérlő piros A gombjával), amiket eddig is használhattunk a My Collection saját igényünkhöz és képernyőnkhöz történő igazítása érdekében:

Az új koncepció megjelenik akkor is, ha csak saját háttértárainkon böngésszük a saját filmjeinket tartalmazó mappákat. Ennek köszönhetően – ha van aktív internetkapcsolatunk – jukebox használata nélkül is azonnal látványos felületen jelennek meg a filmek, indulnak el az előzetesek automatikusan. Természetesen, bármikor válthatunk a fájllistás vagy grafikus megjelenítés között; a legutóbb használt mód az adott mappához elmentésre kerül, és legközelebb ennek megfelelően jelenik meg majd a tartalma. Újdonság, hogy – végre! – a fájlok mellett láthatjuk, hogy hány százalékánál hagytuk abba a film nézését, tehát már a fájllistából kiolvasható, mely filmeket néztük meg, vagy kezdtünk el nézni. Szintén a fájlböngészőben a POP UP MENU gombot használva közvetlenül a filmek-fájlok asszociációját szerkesztő oldalra ugorhatunk.

Mi van, ha nem tetszik Neked az új felület? Egyrészt írd meg a véleményedet nekünk EBBEN a fórumtopikban, másrészt semmi gond, mert nem csak a korábbi, de akár a 15 évvel ezelőtti Dune HD főmenü és skinek is bármikor visszakapcsolható, az új főmenü és a Netflix-szerű „tálalás” csak egy választható opció lesz a korábbiak mellett! Ráadásul különböző finomhangolásai lehetőségeket is kapunk a Beállítások/Megjelenés menübe, így pl. kikapcsolható a bal oldali műfajlista (több helyet hagyva a filmborítóknak), illetve az új filmadatos fejléc (a filmelőzetes videókkal) is elrejthető, de ha nem rejtjük el, akkor is beállítható, hogy induljanak-e itt előzetesek vagy sem:

Akit zavar, hogy a Netflix, Amazon, YouTube, stb. kínálata is látható az új felületen (ezen lehetőségek egyébként automatikusan jelennek meg, csak akkor, ha a lejátszó használatának helyén – az adott országban – elérhetőek), az a Beállítások/Programok/Filmkatalógus menüben kikapcsolhatja ezeket egyesével, így csak a saját háttértárainkon található filmeket láthatjuk.

Kb. itt tart jelenleg a fejlesztés. Ami még hiányzik, de szerepel a tervek között:

  • médiaadatok (felbontás, hangsáv formátuma, hangcsatornák száma) megjelenítése a filmadatok képernypn saját filmfájlok esetében,
  • több részes filmek egy gyűjteménybe rendezése (pl. Star Wars részek egyetlen borító mögött érhetőek el, hasonlóan a sorozatokhoz évadjaihoz),
  • általunk szerkeszthető filmadatok, filmleírás,
  • új, kényelmesebb és hatékonyabb keresési lehetőség.

Első ránézésre nem látható, de nagyon sokat fejlődött és fejlődik még most is a jukebox keresőmotorja, tehát egyre ritkábban találkozunk olyannak, hogy egy filmfájlt nem tud majd beazonosítani, illetve nem tudja helyesen letölteni annak adatait, borító- és háttérképét. Főleg a TV-sorozatoknál érzékelhető már most is a javulás, ahol akár manuálisan is szerkeszthető már az évad és az epizód meghatározása is. A filmek adatai már nem közvetlenül a TheMoviedb.org oldalról érkeznek (ezen oldal működésében történő esetleges változásokat nem lehetne rugalmasan lekövetni firmware-frissítésekkel), hanem a Dune HD saját szerverén saját algoritmusokkal hozott létre, működtet és frissít folyamatosan egy köztes adatbázist, a lejátszók már ehhez csatlakoznak.

A kezelőfelületen új betűtípus került felhasználásra, de több közül is választhatunk a Beállítások/Megjelenés/UI TTF font menüben, illetve saját TrueType (.tff kiterjesztéssel) betűtípus is feltölthető a fájlböngészőből. Az alap háttérkép is változott, ráadásul egyszerűen magunk is módosíthatjuk egy tetszőleges JPG fájlt kiválasztva a fájlböngészőn keresztül, majd a POP UP MENU gombra felugró listából a Beállítás háttérnek (Set as background) opciót választva. Akinek még ez is kevés: hozzunk létre egy dune_background nevű mappát a lejtszó belső memóriáján, majd másoljunk bele tetszőleges JPG képeket, amiket háttérnek szeretnénk használni! A kezelőfelületen bárhol a távvezérlő (vagy a Dune Control mobil app virtuális távvezérlőjének) ZOOM gombját megnyomva váltogathatunk a mappában található háttérképek között!

Ha a fentiek alapján kedvet kaptál az új fejlesztések kipróbálására, az új felületet tartalmazó (alfa állapotú, tehát még csak nem is béta) firmware az alábbi modellekre érhető el (kattints a névre a letöltéshez): link...

Természetesen, bármikor visszarakható bármely más firmware is, így kockázata nincs a próbának. Az új felületen még nincs minden magyarra fordítva, de, addig is letölthető a magyar nyelvi fájl a szokásos módon INNEN.

Ha kipróbáltad, és szívesen megosztod velünk és a fejlesztőkkel a véleményedet, írj a fórmumban ide: link...

  Copyright © Dune-HD.hu. Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft. :: Adatkezelési tájékoztató :: RSS
address catalog .