hangerő és USB audio probléma

A Homatics Box R 4K Plus-szal kapcsolatos problémák számára fenntartva. Az Android TV operációs rendszer és a Dune HD Media Center app miatt ez a készülék jelentősen eltér a „valódi” Dune HD lejátszóktól, így azoktól eltérő problémák is adódhatnak. A Media Center alkalmazáson belül tapasztaltaltak kapcsán felmerülő kérdéseket lehetőleg az app aktuáis verziójának topikjában tegyétek fel ITT!

Re: hangerő és USB audio probléma

HozzászólásSzerző: stemplar » 2023.08.18. 10:07

Kyle írta:
stemplar írta:Dune HD Premier 4K Pro-t vettem...

Ezt nem vehetted a mi partnereinktől, mivel még nem érkezett meg az első szállítmány. A fórumhoz ezek szerint másik készülékhez kapott regisztrációs kártyával férsz hozzá? Ez a Homatics Box R 4K topikja...

Valóban Amazonról vettem, de mivel van másik DHProII- készüléke(i)m is, így ,,bátorkodtam,, a fentieket hozzáfűzni mint tapasztalatot..... a lényeg, hogy ahogy a Box-R, ez is ,,erősen,,fejlesztendő dolog lesz (ahogy ez a többi Duném esetén is, pl. a DHProII mostanra egész stabil)...
a belseje a bővíthető Hdd/sdd tárhely kivételével Box-R sőt annak is látja az ATV11/DMCenter is..
--------------
néhány észrevétel két hét után:

(( ugyanazt a FW-t kapja, mint a Box R, CorELEC alatt nem teszteltem, sok minden ott helyesen működik állítólag..)

Először is a játékos erősségeiről:
Fém tok kiváló, sok szellőzővel, képernyővel és 2,5 hüvelykes merevlemez-rekesszel
1 Gbs LAN és WiFi 6 támogatás
SMB (kliens + szerver) és NFS - kliens
USB 3.0 Slave port, a médialejátszó számítógéphez való közvetlen csatlakoztatásához
Teljes Dolby Vision támogatás, beleértve a BDAV-t (eredeti lemezmásolat)
Minden streaming szolgáltatás támogatása, beleértve a Netflixet is
AV1 kodek támogatás
Az AFR és AR támogatása a Media Center használatakor
Valójában maga a Dune HD Media Center
Teljes méretű komplett Bluetooth távirányító
Külső DVB-T2/T/C tuner csatlakoztatásának lehetősége
Auro 3D átengedés

Ami nem tetszett:

Az AFR nem támogatott az Android alkalmazásokban
Nem használható a Dune HD lejátszó androidos alkalmazásokból ( bár ez nem létszükséglet)
Egyes videomódok és -frekvenciák hiánya (24 és 60 képkocka kimenete 23,976 és 59,94-nél, random hiba)
DTS-HD kimenet DTS Core-ként
SMB-kiszolgáló nem szabványos porton
Az SMB és az NFS a médiaközpontban csak olvasható
Kikapcsolás után( ha kikapcsolás utáni mély alvás módban van) bekapcsoláskor nem működik a kijelző(az óra sem)egy újraindítás után
újból működik a kijelző.
Flac és egyéb audió formátumok indulásakor még mindig néha akad egy másodpercre, random módon..
Bizonyos filmeknél az Atmost DD+- ként értelmezi.( érdekes a Netflixnél mindig jó) de az is lehet, hogy ez a Denon avc-4700H
problémája(?)
stemplar

HozzászólásSzerző: Kyle » 2023.08.17. 21:19

stemplar írta:Dune HD Premier 4K Pro-t vettem...

Ezt nem vehetted a mi partnereinktől, mivel még nem érkezett meg az első szállítmány. A fórumhoz ezek szerint másik készülékhez kapott regisztrációs kártyával férsz hozzá? Ez a Homatics Box R 4K topikja...
Dune-HD.hu adminisztrátor – Szemetek, kicsinálták Kenny-t!
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: stemplar » 2023.08.16. 12:50

Dune HD Premier 4K Pro-t vettem, mivel elvileg ua. (pár dolgot leszámítva) mint a Box R, audió lejátszás esetén,.. random a zene szám indulások elején egy akadás(1 sec) van, a DuneMc. alatt ,de sajnos ATV11 alól is pl VLC alatt u.e .. hang átengedésen van, ha dekódoláson akkor nem csinálja ezt.( AV erősítő AKM DAC-okkal, jó lenne az dekódolna) Tehát a kérdés, hogy a Box R esetén van e ATV11/Dune Media Center alól hasonló probléma ? köszi ha valaki reagál rá .. Ez a hiba átengedésen, máshol filmeknél pl. Streaming stb, nem jelentkezik. ( állítólag Coreelec alatt nincs ez a hiba, illetve a DTS/HD/MA/ :X is átengedhető, ellentétben a Media C alatt DTS-ként értelmezi, gondolom a Box R-nél is ) Amúgy jó készüléknek tűnik, talán a képminőség jobb is mint másik Dune Pro II esetén ..
Coreelec hez nincs sok ,,kedvem,, :-) meg a Kodihoz sem ..

Akkor újra húztam a Premiert, ATV11, áramtalanítás, Dune Medicenter, áramtalanít, és úgy tűnik megjavult a Flac(DSD,DFF) akadás átengedés módban.. tanulságos..
stemplar

HozzászólásSzerző: danib » 2023.04.04. 13:04

A Dune Media Center beállításainál a Hang/Digitális hang feldolgozásánál PCM legyen kiválasztva, az Android TV beállításainál meg a Haladó hangbeállításoknál kapcsold ki a digitális kimenetet!

Kipróbáltam a javasolt beállításokat, sajnos nem vezettek eredményre. Fontos megjegyezni, hogy ez az 5.1-es hiba a tesztelt kimenetek közül csak az USB audiónál jelentkezik, HDMI és AV out esetén minden oké (az optikai kimenetet kábel hiányában nem tudtam tesztelni).

Még egyszer köszi a segítséget!
danib

HozzászólásSzerző: Kyle » 2023.03.31. 19:42

danib írta:...Várhat-e, hogy amint azt az első válaszodban említetted, "mindjárt megnézitek"?

Megnéztük, nem lineáris a hangerő állítása valóban. De mivel a lejátszó firmware-ét nem a Dune HD készíti (ellentétben az összes többi általuk gyártott modellel), hanem a Homatics, így ebben nem tudunk segíteni. De jelezzük a Dune-ek.
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: danib » 2023.03.31. 13:34

Nem, az nem fejhallgató-kimenet! Az a kombinált kompozit video és analóg vonalszintú sztereo hangkimenet. NE csatlakoztass ide fejhallgatót, csak analóg erősítőt, aktív hangfalat! AV-out a port neve, nem Headphone...

Köszönöm a figyelmeztetést, lyuk-lyuk persze, de tudom mi a különbség a vonal szintű és egy dedikált fejhallgató kimenet között, illetve a feliratot is láttam.. ;-)

Ahogyan írtam is USB DAC-on keresztül szeretném használni (innen indult ki az egész), csak összehasonlításképpen tettem egy próbát azon a kimeneten, az eredmény ugyanaz lett mint USB-n keresztül és gondoltam megemlítem, hátha hasznos infó lehet a megoldást illetően.

Összefoglalva újra, az egyértelműség kedvéért két részre bontva és hogy ne kelljen sokat visszaolvasni:

Továbbra is fontos a fejhallgatós használat, aminél a lényegi probléma, hogy USB-n keresztül nem lehetséges a hangerő halk szinten történő állítása. Ezt a biztonság kedvéért 4 különböző típusú DAC-ommal is kipróbáltam ugyanolyan eredménnyel.

"Normál" (nem fejhallgatós) használat esetén, ahogy az indítóban is írtam, a felsorolt kimenetek (3,5mm jack, USB audio, HDMI) mindegyikén tapasztalható a hangerő emelkedés egyenetlensége. A megszokott módon beállítom kicsivel kb. középállásba a box hangerejét, ehhez állítom az erősítőt, majd ezután szabályzom a box távjával a hangot. Mivel a felső tartományban igen csekély az emelkedés az eddigi tapasztalatokhoz képest, amellett hogy a megszokotthoz képest nem érzem annyira a hangerő emelkedést, időnként azzal szembesülök, hogy "elfogy" a rendelkezésre álló szabályozási tartomány.

Ez utóbbi jelenséggel persze lehet együtt élni, ha változtatunk az "alap" hangerő beállításokon, ettől függetlenül még kényelmetlen érzés, de elismerem, hogy ez lehet csak megszokás kérdése is, ez nyilván hosszabb távon derül ki. Viszont a fejhallgatós használat problémájára az én tudásom szerint nem látok megoldást. Ezért is fordultam hozzátok: felvettem a kapcsolatot egy kollégátokkal, aki készségesen megígérte, hogy belátható időn belül jelentkezik, miután letesztelte a jelenségeket, annyit kért csak, hogy írjak egy emlékeztetőt. Ezt meg is tettem, majd egy másik kolléga válaszolt a levélre, miszerint a támogatás a fórumon zajlik termékregisztráció után. Most itt tartunk, de a kérdés lényegi részében egyelőre nem sikerült előre jutni. Várhat-e, hogy amint azt az első válaszodban említetted, "mindjárt megnézitek"? Ez fontos support lehet a felhasználó szempontjából, mert kiderülhet, hogy valamilyen ok folytán esetleg csak nála jelentkezik a probléma, ami nagyban segíthet a dolog megfejtésében.

A Dune Media Center beállításainál a Hang/Digitális hang feldolgozásánál PCM legyen kiválasztva, az Android TV beállításainál meg a Haladó hangbeállításoknál kapcsold ki a digitális kimenetet! DAC-ot egyébként az optikai kimenetre csatlakoztatnék, nem az USB-re (már ha van optikai bemenet a DAC-odon).

Köszönöm a tippet, letöltöm a Dune appot és kipróbálom, hogy az ajánlott beállításokkal mi a helyzet. Egyébként jogos a felvetés az optikai kimenetet illetően, de jelenleg sajnos csak egy ilyen bemenettel rendelkező DAC-om van, azt egy másik rendszerben használom.. :-)
danib

HozzászólásSzerző: Kyle » 2023.03.30. 12:10

danib írta:Ott van hátul a jack aljzat...

Nem, az nem fejhallgató-kimenet! Az a kombinált kompozit video és analóg vonalszintú sztereo hangkimenet. NE csatlakoztass ide fejhallgatót, csak analóg erősítőt, aktív hangfalat! AV-out a port neve, nem Headphone...
A Dune Media Center beállításainál a Hang/Digitális hang feldolgozásánál PCM legyen kiválasztva, az Android TV beállításainál meg a Haladó hangbeállításoknál kapcsold ki a digitális kimenetet! DAC-ot egyébként az optikai kimenetre csatlakoztatnék, nem az USB-re (már ha van optikai bemenet a DAC-odon).
Kyle
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: danib » 2023.03.29. 22:34

1. Ezt nem tapasztaltuk még, de mindjárt megnézzük. Ha így van, azt üdvözölném, hogy finomabban állítható be a hangosabb tartomány, mert annak lenne haszna.
Nekem filmnézés közben sosem okozott gondot az eddigi androidos hangerőkezelés (telefonon én is jobban szeretnék finomabb emelkedést a vége felé, ezen talán a több fokozat tudna érdemben segíteni), de értem mire gondolsz, viszont még ha ez is lett volna a cél, akkor sem sikerült valami jól megoldani. Film közben lehet jobban tapasztalni, érdemes összehasonlítani egy másik boxxal!

A fejhallgatót nem értem, a készülékre olyat nem lehet csatlakoztatni, nincs benne erősítő hozzá.
Ott van hátul a jack aljzat.. ;-)

Egyébként min szeretnéd hallgatni, melyik kimeneten használnád?
Itt a fejhallgatóra gondolsz? Leginkább USB DAC-on keresztül szeretném, de az előbb említett jack aljzaton is próbáltam, ugyanaz az eredmény: este, csendesebb környezetben zenén és filmen is soknak érezheti az ember az 1-es fokozatot és nincs lejjebb.

2. Mit csatlakoztatsz az USB-re, milyen DAC-ot?
Többféle sztereó DAC-ot is próbáltam, az 5.1-es HBO megy, a Disney nem (ott is csak az 5.1-es tartalmakkal van gondja).

Illetve az bizonyosan sztereo, így a hangbeállításoknál a dekódolást kellene beállítani, nem a továbbküldést.
Próbálgattam, de akkor ezek szerint rossz helyen, vagy rossz beállításokkal. Tudnál segíteni, hogy pontosan mit kell a boxon átállítani?
danib

HozzászólásSzerző: Kyle » 2023.03.29. 08:59

danib írta:...Előre is köszi a segítséget!

1. Ezt nem tapasztaltuk még, de mindjárt megnézzük. Ha így van, azt üdvözölném, hogy finomabban állítható be a hangosabb tartomány, mert annak lenne haszna. A fejhallgatót nem értem, a készülékre olyat nem lehet csatlakoztatni, nincs benne erősítő hozzá. Ha meg az erősítődre kötsz fejhallgatót,akkor azt bizonyosan tetszés szerinti hangerőre állíthatod. Egyébként min szeretnéd hallgatni, melyik kimeneten használnád?
2. Mit csatlakoztatsz az USB-re, milyen DAC-ot? Illetve az bizonyosan sztereo, így a hangbeállításoknál a dekódolást kellene beállítani, nem a továbbküldést. De hogy a Disney+ alkalmazása hogyan működik, azt velük kellene megbeszélni, nekik mondani bármilyen hibát azzal kapcsolatban, csak ők tudják megoldani is. A Dune ezen készüléken a Dune HD Media Center működésébe tud beleavatkozni.
Kyle
Adminisztrátor

hangerő és USB audio probléma

HozzászólásSzerző: danib » 2023.03.28. 23:26

Sziasztok!

1. A hangerő állítás a használt kimenettől (3,5mm jack, USB audio, HDMI) függetlenül nem egyenletes: kb. középtől felfelé a megszokotthoz képest jóval kisebb az emelkedés mértéke, a legalsó részen viszont annál meredekebb. Amúgy sem sok az a 15 fokozat, persze ha rendesen eloszlana az emelkedés a teljes tartományban, akkor nem is lenne semmi gond és nem kellene esetenként menet közben korrigálni az erősítőn, mert rosszul lőttem be a hangerőt. Fejhallgató használata esetén sajnos ez a lehetőség sem adott, így este, csendes környezetben már 1-es fokozaton is gyakran "kényelmetlen" lehet a hangerő és nincs lehetőség halkabbra venni.

2. USB audio kimenetet használva a Disney+-on 5.1-es jelzéssel ellátott filmek lejátszása nem indul el (Hiba történt. Próbálkozz újra... - hibakód nélküli üzenet kíséretében), de pl. HBO esetén simán indulnak az ilyen filmek.

Próbálkoztam a beállításokban orvosolni a dolgot, de egyelőre nem találtam megoldást.
Eddig egy régebbi, szintén Android TV-s lejátszót használtam (Xiaomi Mi Box S), ezen a készüléken a fenti problémák nem jelentkeztek.

Előre is köszi a segítséget!
danib

Vissza: Homatics Box R 4K Plus specifikus kérdések